«پایگاه داده» اشاره به مجموعهای از دادههای مرتبط و ساختار یا سازمان است که دسترسی به این اطلاعات معمولاً از طریق «سیستم مدیریت پایگاه داده» (DBMS) متشکل از یک مجموعه یکپارچه از نرمافزارهای کامپیوتری است که اجازه میدهد تا کاربران برای ارتباط برقرار کردن با یک یا چند پایگاه دادهها و دسترسی به تمام اطلاعات موجود در پایگاه داده (اگر چه محدودیت ممکن است که دسترسی محدود به اطلاعات خاص وجود داشته باشد) را فراهم میکند. چگونگی این که توابع مختلف که ورود، ذخیرهسازی و بازیابی مقادیر زیادی از اطلاعات و همچنین ارائه برای مدیریت را نشان میدهد که این اطلاعات سازمان یافتهاست. از آنجا که از ارتباط نزدیک بین آنها، اصطلاح «پایگاه داده» است که اغلب معمولی استفاده میشود برای اشاره به هر دو یک پایگاه داده و DBMS استفاده میشود. خارج از دنیای فناوری اطلاعات حرفهای، پایگاه داده مدتی است که اغلب برای اشاره به هر مجموعهای از دادههای مرتبط (مانند یک صفحه گسترده یا یک شاخص کارت) استفاده میشود. در این مقاله تنها با پایگاه دادهای که در آن اندازه و شرایط ضروری استفاده از سیستم مدیریت پایگاه داده مهم است سروکار داریم. دی. بی. ام. اس. اس موجود به توابع مختلف اجازه میدهد که مدیریت یک پایگاه داده و دادههای خود را انجام دهد که میتوان آن را به چهار گروه اصلی طبقهبندی کرد:
- تعریف دادهها - ایجاد، اصلاح و حذف از تعاریفی که سازمان داده را با استفاده از آن تعریف میکنیم.
- به روزرسانی - درج، اصلاح و حذف دادههای واقعی.
- ارائه اطلاعات در یک فرم بهطور مستقیم قابل استفاده یا برای پردازش بیشتر توسط برنامههای کاربردی دیگر. دادههای بازیابی ممکن است در یک فرم اساساً همان است که در پایگاه داده یا در یک فرم جدید به دست آمده با تغییر یا ترکیب دادههای موجود از پایگاه دادههای ذخیره شده در دسترس ساخته شدهاست.
- اداره - ثبت نام و نظارت بر کاربران، اجرای امنیت دادهها، نظارت بر عملکرد، حفظ تمامیت دادهها، خرید و فروش با کنترل همزمانی، و دوره نقاهت بعد اطلاعات است که توسط برخی از رویداد مانند شکست غیرمنتظره سیستم خراب به وجود میآید.
هم پایگاه داده و همDBMS مطابق با اصول مدل پایگاه داده خاص است. «سیستم پایگاه داده» اشاره جمعی به مدل پایگاه داده، سیستم مدیریت پایگاه داده، و پایگاه داده است. از لحاظ فیزیکی، سرورهای پایگاه داده چیست کامپیوتر اختصاص داده شدهاست به برگزاری پایگاههای داده واقعی و اجرا تنها DBMS و نرمافزارهای مرتبط است. سرورهای پایگاه داده معمولاً از چند کامپیوتر، با حافظه و دیسک RAID مورد استفاده برای ذخیرهسازی پایدار است..RAID ابرای بازیابی دادهها استفاده میشود اگر هر کدام از دیسکها و یا. سختافزار شتاب دهنده پایگاه داده، از طریق یک کانال با سرعت بالا به یک یا چند سرویس دهنده متصل شود، در محیطهای پردازش تراکنش با حجم زیادی استفاده میشوند.. دی. بی. ام. اس در قلب اکثر برنامههای کاربردی پایگاه داده یافت میشود. دی. بی. ام. اس ممکن است در اطراف یک هسته چند وظیفه سفارشی ساخته شده برای حمایت از شبکه ساخته شدهاست، اما دی. بی. ام. اس. اس مدرن بهطور معمول در یک سیستم عامل استاندارد وجود دارد. دی. بی. ام. اس. اس شامل یک بازار اقتصادی قابل توجه برای فروشندگان کامپیوتر و ذخیرهسازی الزامات DBMS در برنامههای توسعه داده است. پایگاه دادهها و دی. بی. ام. اس. اس را میتوان با توجه به مدل پایگاه داده (بازدید کنندگان) که آنها را پشتیبانی میکند (مانند رابطه یا XML)، نوع (بازدید کنندگان) کامپیوترهایی که آنها را اجرا میکند (از یک خوشه سرور به یک تلفن همراه) طبقهبندی کرد.
تاریخچه پایگاه داده[ویرایش]
مفهوم پایگاه داده[ویرایش]
مفهوم پایگاه داده از دههٔ ۱۹۶۰ برای کاهش مشکلات فزاینده در طراحی، ساخت، و نگهداشت سسیستمهای اطلاعاتی (معمولاً با تعداد زیادی کاربرِ نهایی همزمان، و با تعداد زیادی دادهٔ مختلف) ایجاد شدهاست. این مفهوم به همراه مفهوم سیستمهای مدیریت پایگاه داده که دستکاری مؤثر و کارا به پایگاه دادهها را ممکن میکند رشد کردهاست.
اولین کاربردهای اصطلاح پایگاه داده به ژوئن ۱۹۶۳ بازمیگردد، یعنی زمانی که شرکت System Development Corporation مسئولیت اجرایی یک طرح به نام «توسعه و مدیریت محاسباتی یک پایگاه دادهای مرکزی» را بر عهده گرفت. پایگاه داده به عنوان یک واژه واحد در اوایل دهه ۷۰ در اروپا و در اواخر دهه ۷۰ در خبر نامههای معتبر آمریکایی به کار رفت. (بانک دادهای یا در اوایل سال ۱۹۶۶ در روزنامه واشینگتن پست کار رفت)
اولین سیستم مدیریت پایگاه داده در دهه ۶۰ گسترش یافت. از پیشگامان این شاخه چارلز بکمن است. مقالات بکمن این را نشان داد که فرضیات او کاربرد بسیار مؤثرتری برای دسترسی به وسایل ذخیرهسازی را مهیا میکند. در آن زمانها پردازش داده بر پایه کارتهای منگنه و نوارهای مغناطیسی بود که پردازش سری اطلاعات را مهیا میکند. دو نوع مدل دادهای در آن زمانها ایجاد شد:CODASYL موجب توسعه مدل شبکهای شدکه ریشه در نظریات بکمن داشت و مدل سلسله مراتبی که توسط North American Rockwell ایجاد شد و بعداً با اقتباس از آن شرکت IBMمحصولIMS را تولید نمود.
مدل رابطهای توسط E. F. Codd در سال ۱۹۷۰ ارائه شد. او مدلهای موجود را مورد انتقاد قرار میداد. برای مدتی نسبتاً طولانی این مدل در مجامع علمی مورد تأیید بود. اولین محصول موفق برای میکرو کامپیوترها dBASE بودکه برای سیستمعاملهایCP/M و PC-DOS/MS-DOS ساخته شد. در جریان سال ۱۹۸۰ پژوهش بر روی پایگاههای مدل توزیع شده و ماشینهای پایگاهی (database machines) متمرکز شد، اما تأثیر کمی بر بازار گذاشت. در سال ۱۹۹۰ توجهات به طرف مدل شیء گرا جلب شد. این مدل جهت کنترل دادههای مرکب لازم بود و بهسادگی بر روی پایگاه دادههای خاص، مهندسی داده (شامل مهندسی نرمافزار منابع) و دادههای چند رسانهای کار میکرد.
در سال ۲۰۰۰ نوآوری تازهای رخ داد و پایگاه اکسامال (XML) به وجود آمد. هدف این مدل از بین بردن تفاوت بین مستندات و دادهها است و کمک میکند که منابع اطلاعاتی چه ساخت یافته باشند یا نه در کنار هم قرار گیرند.
نرمافزار[ویرایش]
پایگاه دادهها برای حمایت از عملیات داخلی سازمانها و زیر بنای تعامل آنلاین با مشتریان و تأمین کنندگان (نرمافزار شرکت مراجعه کنید). استفاده میشود. پایگاه دادهها برای نگهداری اطلاعات اداری و اطلاعات تخصصی تر، مانند دادههای مهندسی یا مدلهای اقتصادی استفاده میشود. نمونههایی از برنامههای کاربردی پایگاه داده شامل سیستم کتابخانه کامپیوتری، سیستم رزرو پرواز و سیستمهای موجودی computerizedparts.
توضیح دی.بی.ام.اس[ویرایش]
DBMS یک سیستم نرمافزار پیچیده تکامل یافتهاست و توسعه آن بهطور معمول به هزاران نفر و سال تلاش و توسعه نیاز دارد. برخی از دی. بی. ام. اس مانند Adabas، اوراکل و DB2. هدف دی. بی. ام. اس رفع نیازهای برنامههای کاربردی ست. با این حال، این واقعیت است که هزینه توسعه میتواند مقرون به صرفه تر باشد. با این حال، DBMS همیشه راه حل بهینهای دارد: در برخی مواردDBMS ممکن سربار غیرضروری را معرفی کند. نمونههای بسیاری از سیستمهای که با استفاده از پایگاه دادههای خاص وجود دارد. یک مثال رایج سیستم ایمیل است: سیستمهای ایمیل طراحی شدهاست برای بهینهسازی مدیریت پیامهای ایمیل، و نیازی بخش قابل توجهی از قابلیت DBMS است. بسیاری از بانکهای اطلاعاتی نرمافزار برنامهای است برای دسترسی به پایگاه داده از طرف کاربران نهایی، بدون قرار دادن رابط DBMS بهطور مستقیم. برنامه نویسان نرمافزار ممکن است یک پروتکل سیم بهطور مستقیم، یا به احتمال زیاد از طریق یک رابط برنامهنویسی برنامه استفاده کنند. طراحان پایگاه داده و مدیران پایگاه داده با DBMS از طریق رابطهای اختصاص داده شده برای ساخت و حفظ برنامههای کاربردی ' پایگاههای داده، و در نتیجه نیاز به برخی از دانش بیشتر و درک در مورد چگونگی عملکرد دی. بی. ام. اس و رابط خارجی و پارامترهای تنظیم دی. بی. ام. اس تعامل میکنند.